Nasze Wina

Sauvignon blanc 2017 IGP Dolina Loary

100% Sauvignon Blanc. Winorośl ma około 20 lat jako „uprawa uzasadniona” TERRA VITIS.
Świeże, zapachowe wino o charakterystycznych aromatach cytrusowych (grejpfrut), roślin bobowatych i czarnej porzeczki.
Można doszukać się także śliwki chińskiej (liczi). Długotrwały smak na podniebieniu.
Degustować ze skorupiakami, rybami lub z gorącym kozim serem (regionalny specjał z Doliny Loary).

Chardonnay 2017 IGP Dolina Loary

Chardonnay 100%. Winorośl ma około 25 lat jako „uprawa uzasadniona” TERRA VITIS.
Wino szlachetne z delikatną nutą gruszki i białego kwiatu, uwodzi bukietem, wspaniała długość na podniebieniu.
Najlepiej cieszyć się tym winem i owocami morza, rybami (szczególnie tatarem z leszcza) wraz z przyjaciółmi.

AOC COTEAUX DU VENDOMOIS GREY 2017

100% Pineau d’Aunis, winorośla mają 20 lat. Organiczna uprawa winorośli. Owocowo-pieprzny zapach, wspaniała świeżość w ustach, nuty agrestu i dzikiej jagody z odrobiną pieprzu. Dobrze pasuje do pasztetów drobiowych, śródziemnomorskiej sałatki i carpaccio z ryb.

AOC COTEAUX DU VENDOMOIS Biały stok Coutis 2017

100% szczepu Chenin Blanc.Organiczna uprawa winorośli – bogata, strukturalna i delikatna – pochodzi z gleby wapiennej, zwróconej na południe od zamku Vendôme. Podniebienie zrównoważone i jedwabiste, zapach owocowy (winna brzoskwinia), aromat miodu akacjowego i wosku pszczelego.
Zachwyci Cię do aperitifów, do gotowanych ryb, deserów i serów.

AOC Coteaux du Vendômois Red Pierre François 2017

Mieszanka trzech odmian winorośli: Pineau d’Aunis 60%, Pinot Noir 30%, Cabernet Franc 10%. Organiczna uprawa winorośli.
Nuty owocowe, pikantne i delikatne, na podniebieniu przyjemna koncentracja posmaku owoców z przyprawami, taniny są jedwabiste i strukturyzowane, wynikające z lekkiego i pysznego wina.
Idealny do wędlin, mięs z grilla lub… z przyjaciółmi.

PERŁY Anne-Sophie BLANCHES BRUT

Mieszanka trzech odmian winorośli: Chenin 50%, Chardonnay 30%, Pineau d’Aunis 20%. Opracowana zgodnie z naturalnymi metodami przodków i leżakowana w piwnicach. Elegancki zapach z nutami miodowymi i łączonymi. Zdumiewające bąbelki uwodzą finezyjnym wirowaniem. Nuty piernika i karmelu są znakomicie wyważone z przyjemną kwasowością.
Doskonały jako aperitif, do ryby w sosie, a także do czekoladowego ciasta.

COTEAUX DU LAYON SAINT LAMBERT 2016

Odmiana winogron: Chenin 100%.
Zbiór przez kolejne sortowanie – wybór przejrzałych winogron.
Fermentacja w zbiorniku. Brak szaptalizacji (dosładzania moszczu).
Równoważy naturalną łagodność z alkoholowo-cukrową kwasowością. Starzenie w kadziach przez 11 miesięcy.
Krystaliczny charakter, słodki kwiatowy zapach lipy i werbeny oraz świeżej moreli z mineralnymi akcentami.
Ożywia usta, którym aromatyczna żywość kwaskowatych owoców niesie świeżość toniku. Wyrazista i czysta nuta mineralna.
Porozumienia stołu i wina, czyli odrobina pozytywnego łakomstwa, aby docenić doskonałą harmonię z aperitifem: foie gras, skorupiaki w sosie, małże świętego Jakuba, białe mięso, pieczony kurczak, sery pleśniowe (Roquefort, Fourme d’Ambert …), kruszonka, tarta tatin w klasycznej wersji z jabłkiem, ale też z gruszkami, śliwkami, morelami.

ANJOU czerwony 2017 L’Anjouée

Mieszanka Cabernet Franc i Grolleau Noir (szczep chętnie uprawiany w winnicach Anjou).
Mieszanka Grolleau winifikowana w całych gronach wzmacnia delikatność i wrażenie aksamitnych tanin.
Jest to wino dla smakoszy o wysokiej koncentracji kompotu z czerwonych owoców.
Będzie świetnie towarzyszyło wędlinom, pieczonemu drobiowi i serom.

Muscadet Sèvre & Maine S / Lie The Barn Old Vines 2017

100% Melon de Bourgogne
Stare winnice obsadzone od 1965 do 1985 roku. Certyfikat AB. Aromat świeży, prosty, mineralny z nutą jodu. Elegancki na podniebieniu, znakomita długość.
Porozumienia stołu i wina: polecane skorupiaki i ryby.

SAUMUR BLANC Saint Cyr en Bourg 2017

100% Chenin Blanc, świeży zapach białych owoców, cytrusów, z nutami kwiatowymi i mineralnymi. Pełne i długie odczucie smaku na podniebieniu, z owocami i mineralnością na finiszu. Spożywać co najwyżej pięcio- siedmioletnie, najlepiej z rybami i drobiem w śmietanie.

SAUMUR RED CLOS MAZURIQUE 2017

Certyfikowane wino biologiczne FR BIO-10: 100% Cabernet Franc. Zapach czerwonych owoców i lekko pikantne nuty roślinne pobudzają łakomstwo. Miękkość i lekkość w ustach; znajdziemy owocowe i roślinne nuty typowe dla odmiany Cabernet Franc. Taniny bardzo miękkie a nawet uwodzicielskie!
Idealne z filetem z wołowiny i dziczyzną.

BOURGUEIL 2017 ROSE ”La Romantique”

100% Cabernet Franc. W zapachu i na podniebieniu bardzo kwiatowe – aromaty egzotycznych owoców i białej brzoskwini. Świeże i suche o długiej trwałości.
Idealne do sałatek i ryb.

BOURGUEIL 2017 „cuvée Déchainée „

100% Cabernet Franc. Piękna koncentracja zapachów czerwonych owoców, z nutą roślinną i wosku. Na podniebieniu malina i dziki dojrzały kompot. Dobra równowaga tanin i kwasowości.
Idealny z filetem z wołowiny, dziczyzną i serami.

BOURGUEIL 2015 „cuvée Prestige”

100% Cabernet Franc. Aromat czerwonych kompotów owocowych, z nutą warzywną. Taniny są jedwabiste i pobudzają apetyt. Piękna długość na podniebieniu z dużą koncentracją czerwonych kompotów owocowych i korzennych.
Świetny z boeufem Strogonoff, dziczyzną i serami.