OGEREAU
Domena OGEREAU leży nad Layonem, dopływem Loary, 20 km od pięknego Angers, w samym sercu wzgórz. Sklasyfikowana jest w strefie kontrolowanej apelacji. To własność rodzinna, pochodzi z lat 90. XIX w. Od 1989 r. na czele majątku stoją Vincent Ogereau wraz z żoną Catherine.
OTEAUX DU LAYON SAINT LAMBERT 2016
Odmiana winogron: Chenin 100%.
Zbiór przez kolejne sortowanie – wybór przejrzałych winogron.
Fermentacja w zbiorniku. Brak szaptalizacji (dosładzania moszczu).
Równoważy naturalną łagodność z alkoholowo-cukrową kwasowością. Starzenie w kadziach przez 11 miesięcy.
Krystaliczny charakter, słodki kwiatowy zapach lipy i werbeny oraz świeżej moreli z mineralnymi akcentami.
Ożywia usta, którym aromatyczna żywość kwaskowatych owoców niesie świeżość toniku. Wyrazista i czysta nuta mineralna.
Porozumienia stołu i wina, czyli odrobina pozytywnego łakomstwa, aby docenić doskonałą harmonię z aperitifem: foie gras, skorupiaki w sosie, małże świętego Jakuba, białe mięso, pieczony kurczak, sery pleśniowe (Roquefort, Fourme d’Ambert …), kruszonka, tarta tatin w klasycznej wersji z jabłkiem, ale też z gruszkami, śliwkami, morelami.
ANJOU czerwony 2017 L’Anjouée.
Mieszanka Cabernet Franc i Grolleau Noir (szczep chętnie uprawiany w winnicach Anjou).
Mieszanka Grolleau winifikowana w całych gronach wzmacnia delikatność i wrażenie aksamitnych tanin.
Jest to wino dla smakoszy o wysokiej koncentracji kompotu z czerwonych owoców.
Będzie świetnie towarzyszyło wędlinom, pieczonemu drobiowi i serom.