Winnica Patrice Colin

Posiadłość znajduje się 5 km od Vendôme i 50 km od Orleanu.
Początek gospodarstwa datuje się na rok 1735, ale to Emilien Colin w 1900 roku rozwinął bezpośrednią sprzedaż wina i przyczynił się do rozwoju posiadłości (6 hektarów winorośli).
Obecnie Domena liczy 25 hektarów winorośli, z czego 9 hektarów to szczep Pineau D’Aunis, 8 hektarów Chenin, 2,5 hektara Pinot Noir, 2 hektary Cabernet Franc, 2 hektary Gamay i 1,5 hektara Chardonnay.
Winorośl nadal jest sadzona bardzo gęsto; koncentracja 7500 roślin na hektar wzmacnia rywalizację roślin.
Rolnictwo ekologiczne zabiega o równowagę i różnorodność roślin.
Winiarstwo jest nieinterwencyjne, winogrona są zwykle usuwane z łodyg i sortowane, fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej lub beczkach dzięki ich własnym drożdżom.
Szaptalizacja (dosładzanie moszczu) jest zabroniona niezależnie od roku.
Wina te doskonale odzwierciedlają ducha winobrania i regionu, w którym się urodziły.

Szczep Pineau d’Aunis bierze swoją nazwę od wioski Aunis niedaleko Saumur. Znany był również jako Chenin Noir lub Pinot d’Aunis, chociaż nie ma żadnego związku z Pinot Noir.

AOC COTEAUX DU VENDOMOIS Biały stok Coutis 2017

100% szczepu Chenin Blanc.Organiczna uprawa winorośli – bogata, strukturalna i delikatna – pochodzi z gleby wapiennej, zwróconej na południe od zamku Vendôme. Podniebienie zrównoważone i jedwabiste, zapach owocowy (winna brzoskwinia), aromat miodu akacjowego i wosku pszczelego.
Zachwyci Cię do aperitifów, do gotowanych ryb, deserów i serów.

AOC Coteaux du Vendômois Red Pierre François 2017

Mieszanka trzech odmian winorośli: Pineau d’Aunis 60%, Pinot Noir 30%, Cabernet Franc 10%. Organiczna uprawa winorośli.
Nuty owocowe, pikantne i delikatne, na podniebieniu przyjemna koncentracja posmaku owoców z przyprawami, taniny są jedwabiste i strukturyzowane, wynikające z lekkiego i pysznego wina.
Idealny do wędlin, mięs z grilla lub… z przyjaciółmi.w.

PERŁY Anne-Sophie BLANCHES BRUT.

Mieszanka trzech odmian winorośli: Chenin 50%, Chardonnay 30%, Pineau d’Aunis 20%. Opracowana zgodnie z naturalnymi metodami przodków i leżakowana w piwnicach. Elegancki zapach z nutami miodowymi i łączonymi. Zdumiewające bąbelki uwodzą finezyjnym wirowaniem. Nuty piernika i karmelu są znakomicie wyważone z przyjemną kwasowością.
Doskonały jako aperitif, do ryby w sosie, a także do czekoladowego ciasta.

AOC COTEAUX DU VENDOMOIS GREY 2017

100% Pineau d’Aunis, winorośla mają 20 lat. Organiczna uprawa winorośli. Owocowo-pieprzny zapach, wspaniała świeżość w ustach, nuty agrestu i dzikiej jagody z odrobiną pieprzu. Dobrze pasuje do pasztetów drobiowych, śródziemnomorskiej sałatki i carpaccio z ryb.